woensdag 22 mei 2024

De familie de L' or te 's-Hertogenbosch (1)

De stamvader van de familie is Willem de Lore, die op 6 september 1795 voor de schepenen te 's-Hertogenbosch trouwt met Helena van de Hofstad. Hij is geboren te Tour Nioque in Frankrijk, zij is geboren in Den Dungen. Hij kan geen huwelijkstoestemming van zijn ouders krijgen, omdat die te ver weg wonen:

Merkwaardig is dat het rooms-katholiek huwelijk al een maand eerder, op 7 augustus 1795 te Den Dungen plaatsvindt:

Zijn plaats van herkomst is moeilijk te lezen, maar er lijkt iets te staan van Tuor Nioque in Gallia; Gallia is Frankrijk, de plaatsnaam lijkt veel op die in de schepenhuwelijksakte genoemd, mogelijk is Tourniac in Auvergne bedoeld. 

Uit het huwelijk zijn acht kinderen geboren, de achternaam wordt steeds anders gespeld:

1 Margo, gedoopt Den Dungen 21 juli 1796, achternaam is de Lor:

 

Als zij op 15 juli 1837 trouwt te 's-Hertogenbosch met Gerardus van de Gevel, heet zij de L'or en haar moeder van de Hofstad in plaats van Verhofstad.

2 Henrica, gedoopt Den Dungen 26 oktober 1797, achternaam is de Loir:

 

3 Petrus, gedoopt Den Dungen 30 oktober 1799, achternaam is de Loir:

 

Als hij op 9 mei 1811 te 's-Hertogenbosch overlijdt, heet hij de Lor:

4 Antonius, gedoopt 's-Hertogenbosch 9 maart 1802 (Sint-Jacobsparochie), in zijn doopinschrijving wordt voor het het eerst de schrijfwijze de L'or gebruikt:

 

Als hij op 24 juni 1826 te 's-Hertogenbosch trouwt met Joanna Schroders heet zijn moeder van de Hofstad in plaats van van der Oustad.

5 Francisca Henrica, gedoopt 's-Hertogenbosch 25 januari 1805 (Sint-Jacobsparochie), de achternaam wordt nu gespeld als de Laar, moeder heet van der Ofstad:


Francisca Henrica wordt op 26 augustus 1828 te 's-Hertogenbosch ongehuwd moeder van een dochter Elisabeth, zij heet dan de Laar:

Joannes Schepers verklaart vader te zijn van het kind. 

Elisabeth Schepers overlijdt op 27 oktober 1828.

Francisca Helena trouwt op 30 januari 1830 te 's-Hertogenbosch met Joannes Scheepers. Haar achternaam luidt dan de L'or en de achternaam van haar moeder van der Hofstad.

(wordt vervolgd)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten