donderdag 19 oktober 2023

Vader erkent kind, moeder erkent kind ook, maar 25 jaar later (1)

Sophia Knellesen wordt op 1 juli 1814 te 's-Hertogenbosch geboren als natuurlijk kind van Henricus Knellesen en Henrica Eppings. Henricus verklaart vader te zijn van het kind . Sophia heeft dus als achternaam Knellesen:
 


Een maand later, op 6 augustus 1814, trouwen de ouders van Sophia te 's-Hertogenbosch; in de huwelijksakte wordt niets gezegd over hun dochter Sophia:


Het huwelijk heeft twee jaar geduurd. Henricus Knellesen overlijdt op 11 maart 1817 te Amsterdam in het tuchthuis, in de overlijdensakte heet hij Hendrik Cornelissen, de naam van zijn echtgenote wordt niet vermeld:


 En dan gebeurt er iets merkwaardigs. Op 1 januari 1822 overlijdt te 's-Hertogenbosch Petrus Knellesen, oud 2 jaar, geboren Sint-Michielsgestel, zoon van Henricus, overleden te Amsterdam en van Henrica Eppings , wonende te 's-Hertogenbosch:

Er is in Sint-Michielsgestel geen geboorteakte van Petrus Knellesen te vinden. Wel vond ik de geboorte op 30 juli 1819 aldaar van Jacobus Cornelissen, zoon van Hendrikus en Hendrika Eppens: 

De ouders van Jacobus zouden volgens de akte beiden te 's-Hertogenbosch wonen, maar dat klopt niet, immers vader Hendrikus was reeds in 1817 in Amsterdam overleden. Jacobus had dus Eppens moeten heten of eigenlijk Eppings. En in zijn overlijdensakte wordt hij Petrus Knellesen genoemd, terwijl dat Jacobus Eppings had moeten zijn.  

En dan wordt het 1840. Dochter Sophia Knellesen heeft trouwplannen. Moeder Henrica Eppings erkent op 17 juni 1840 Sophia als haar dochter, en doet dat 25 jaar, nadat Sophia reeds door haar vader is erkend (bij haar geboorte):


In de geboorteakte van Sophia is van deze erkenning een aantekening gemaakt in de marge:

Sophia trouwt  als Sophia Cornelissen op 5 juli 1840 te Rosmalen met Ferdinand Louis Nix:


(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten