donderdag 4 mei 2023

Vrouw wordt eerst vier keer ongehuwd moeder, daarna nog vier keer gehuwd moeder (1)

Joanna Maria Mesotte wordt op 28 april 1798 te 's-Hertogenbosch gedoopt. Zij zal acht keer moeder worden. Van de acht kinderen is er slechts één volwassen geworden. Op 13 november 1826 wordt te 's-Hertogenbosch haar eerste kind geboren, een dochter Gerdina:

De aangifte van haar geboorte geschiedt door Petrus van Helvoort, korporaal bij de tweede afdeling Infanterie, oud 26 jaar, die verklaart de vader te zijn van het kind. Gerdina krijgt dus de achternaam van Helvoort.

Joanna Maria Mesotte vertrekt op 29 september 1828 met haar dochter Gerdina naar Bergen op Zoom (Volkstellingsregister 's-Hertogenbosch, wijk D nummer 265 en register van vertrek van 's-Hertogenbosch van 1828, folio 25v).

In Bergen op Zoom wordt zij voor de tweede keer ongehuwd moeder op 15 maart 1829, van een zoon Joseph, haar achternaam wordt dan gespeld als Miesotten:

Kort na de geboorte van Joseph zal Joanna Maria teruggekeerd zijn naar 's-Hertogenbosch, want in 1830 woont zij met haar twee kinderen Gerdina van Helvoort en Joseph Mesotte te 's-Hertogenbosch (Volkstellingsregister wijk D nummer 336).

Joanna Maria wordt aldaar op 9 december 1830 voor de derde keer ongehuwd moeder, van een zoon Johannes Nicolaas:


Het jaar 1831 wordt een rampjaar voor Joanna Maria. In dat jaar overlijden te 's-Hertogenbosch haar drie kinderen.

Op 31 januari 1831 overlijdt zoon Johannes Nicolaas Mesotte:


Op 1 september 1831 overlijdt zoon Joseph Mesotte:


Bijzonder is, dat in de akte als (gedrukt) overlijdensjaar wordt vermeld: een duizend acht een-en-honderd dertig.

Op 7 september 1831 overlijdt dochter Gerdina van Helvoort, haar beide ouders wonen dan te 's-Hertogenbosch:

In deze akte is het (gedrukte) overlijdensjaar een duizend acht honderd een-en-dertig.

In 1833 woont Joanna Maria Mesotte te Vlissingen. Daar bevalt zij voor de vierde keer als ongehuwde moeder op 21 januari 1833, van een dochter Cornelia Pieternella:


De moeder heet Maria Mezotte.

De aangifte van de geboorte geschiedt door Petrus van Hellevoort, schutter bij het derde bataljon Noord-Brabantse schutterij, oud 32 jaar, die verklaart de vader te zijn van het kind. Deze Petrus van Hellevoort is identiek met de Petrus van Helvoort, die in 1826 verklaart de vader te zijn van het eerste kind van Joanna Maria Mesotte.

Joanna Maria Mesotte trouwt op 22 mei 1833 te Vlissingen met Petrus van Helvoort, gedoopt 's-Hertogenbosch 15 juni 1800:


 

Bij dat huwelijk wordt dochter Cornelia Pieternella van Hellevoort erkend en gewettigd, haar achternaam blijft vreemd genoeg van Hellevoort.

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten