donderdag 7 april 2022

Drie kantmeldingen bij een geboorteakte (1)

Drie kantmeldingen bij een geboorteakte komen niet zo vaak voor. Maar het gebeurde in 1905 in de geboorteakte van Johannes Bruijsters. Hij werd op 22 juni 1905 te 's-Hertogenbosch geboren als zoon van de ongehuwde moeder Cornelia Johanna Bruijsters, zonder beroep, wonende te 's-Hertogenbosch:

De drie kantmeldingen luiden als volgt:

1 Het in deze akte vermelde kind is erkend door Cornelia Johanna Bruijsters bij akte verleden voor den Ambtenaar van den Burgerlijken Stand alhier op heden den een en twintigsten Februari negentien honderd zeven. De ambtenaar van den burgerlijken stand van 's-Hertogenbosch Raats

2 Het kind in deze akte vermeld is erkend door Marcus Jacob de Jong bij akte verleden voor den Ambtenaar van den Burgerlijken Stand te 's-Gravenhage den derden Juni jongstleden 's-Hertogenbosch den zesden Juni negentien honderd en dertig. De ambtenaar van den burgerlijken stand van 's-Hertogenbosch Raats

3 Op den vierden Juni jongstleden is te 's-Gravenhage voltrokken het huwelijk tusschen: Marcus Jacob de Jong en Cornelia Johanna Bruijsters. 's-Hertogenbosch den zesden Juni negentien honderd en dertig. De ambtenaar van den burgerlijken stand Raats  

Uit de kantmeldingen valt op te maken, dat de moeder het kind in 1907 heeft erkend en dat bijna 25 jaar na de geboorte haar a.s. echtgenoot Marcus Jacob de Jong het kind in 1930, één dag voor zijn huwelijk met de moeder, heeft erkend.

Wat zou er toch gebeurd kunnen zijn?

Cornelia Johanna Bruijsters, geboren 's-Hertogenbosch 28 maart 1881, bevalt voor de eerste keer op 5 december 1902 te 's-Hertogenbosch van een dochter Cornelia Johanna:

Deze dochter wordt door de moeder op 21 februari 1907 erkend, tegelijk met de eerdergenoemde zoon Johannes:

Cornelia Johanna Bruijsters bevalt voor de tweede keer op 26 november 1903 te Utrecht van een dochter Jacoba, zij is dan dienstbode en woont te 's-Hertogenbosch:

Zij erkent dit kind niet. Jacoba Bruijsters overlijdt op 21 januari 1904 te 's-Hertogenbosch:

Cornelia Johanna vertrekt op 6 december 1918 met haar twee kinderen Cornelia Johanna en Johannes naar Leiden (bevolkingsregister 's-Hertogenbosch 1910-1920, deel 3, blad 47):


 

Dochter Cornelia Johanna, van beroep kantoorbediende, overlijdt op 3 februari 1920 te Leiden:

Cornelia Johanna vertrekt kort daarna op 19 februari 1920 met haar zoon Johannes naar Den Haag (Bevolkingsregister Leiden 1890-1924 wijk X, blad 29): 

 

Inschrijving in Den Haag:

 

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten