donderdag 15 april 2021

Een opmerkelijke wijziging van achternaam: Gordijn wordt Jansen

Anna Josepha Gordijn wordt te Rotterdam in 1896 en 1899 ongehuwd moeder van twee dochters:

Dochter Petronella Anna Josepha Antonia wordt op 12 juni 1896 geboren:

Dochter Elizabeth Johanna wordt op 30 juli 1899 geboren: 



De geboorteakten van beide dochters bevatten twee kantmeldingen.  De eerste betreft de erkenning op 15 oktober 1907 van de dochters door de moeder. De akte van erkenning is in het geboorteregister van Rotterdam van 1907 ingeschreven:


Dat is op zich niet zo'n bijzondere vermelding. De tweede kantmelding is dat wél:  bij Koninklijk Besluit van 20 januari 1909 wordt de achternaam van de zusjes gewijzigd in Jansen. Een afschrift van het Koninklijk Besluit is ingeschreven in het geboorteregister van Rotterdam van 1909:


Uit het Koninklijk Besluit blijkt dat Anna Josepha Gordijn op dat moment de echtgenote is van Petrus Jansen.

De oplossing lijkt dus eenvoudig: de moeder van de twee kinderen, Anna Josepha Gordijn trouwt op 10 januari 1900 te Rotterdam met Petrus Jansen:

 


Je denkt dan: de echtelieden zijn vergeten hun dochters te erkennen en doen dat na hun huwelijk alsnog, maar dat is niet zo; zo'n late erkenning kan alleen bij brieven van wettiging en niet door een Koninklijk Besluit. Wat blijkt: Petrus Jansen was weduwnaar van Louisa Beatrix Sondermeijer, met wie hij op 6 augustus 1879 te Rotterdam getrouwd is. Louisa Beatrix Sondermeijer overlijdt op 19 september 1899 te Delft, m.a.w. toen de twee voorechtelijke dochters van Anna Josepha Gordijn geboren werden, was Petrus Jansen getrouwd met Louisa Beatrix Sondermeijer, hij kon die dochters dus niet erkennen, want dan zou er sprake zijn geweest van overspel.

Anna Josepha Gordijn en Petrus Jansen hebben door een Koninklijk Besluit het toch voor elkaar gekregen, haar dochters de achternaam Jansen te geven.

Petronella Anna Josepha Antonia Jansen trouwt als erkende natuurlijke dochter van Anna Josepha Gordijn op 1 juni 1921 te Rotterdam met Maarten 't Hart:

 


Elizabeth Johanna Jansen trouwt, ook als erkende dochter van Anna Josepha Gordijn, op 27 november 1929 te Rotterdam met George Gerardus Holterhues:

 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten