donderdag 21 januari 2021

Norbertus Verschuuren (1792-1857) uit Tilburg had een bijzondere bijnaam

Norbertus Verschuuren, gedoopt Tilburg 12 oktober 1792, trouwde aldaar op 14 februari 1825 met Dijmphna van de Ven, gedoopt Tilburg 28 oktober 1793, hij is dan van beroep spinder:

 
 
Uit hun huwelijk zijn te Tilburg twee kinderen geboren, nl. Peter, geboren 3 mei 1826, overleden aldaar 27 oktober 1832 en Anna Maria, geboren 26 april 1829.
 
Dijmphna van de Ven overleed op 19 februari 1841 te Tilburg: 
 
 

Dochter Anna Maria Verschuuren trouwde op 23 september 1852 te Tilburg met Josef Beckers. Normaal gesproken zou zij huwelijkstoestemming krijgen van haar vader, maar hij is niet in staat om die toestemming te geven. De huwelijksbijlagen bevatten een getuigschrift van den heere Medecinae Doctor Carolus Wilhelmus Franciscus Baerken te Tilburg, aldaar afgegeven den zestienden September achttien honderd twee en vijftig, houdende verklaring van de vader van de bruid, dat hij in eenen zoodanigen toestand van onnoozelheid verkeert, dat hij buiten de mogelijkheid is om zijnen wil op eenigerlei wijze te verklaren en bijgevolg ook van oordeel is, dat daarvan de toestemming in het voltrekken van dit huwelijk niet kan worden uitgesloten:  
 
 
 
 
 
Norbertus Verschuuren overleed op 13 april 1857 te Gilze en Rijen, maar woonde te Tilburg. De aangifte geschiedde door de burgemeester en de veldwachter, er zal dus wel iets aan de hand zijn geweest: 
 
 
 En wat er aan de hand is geweest, blijkt o.a. uit de berichten in het Algemeen Handelsblad van 21 april 1857 en de NRC van 23 april 1857:
 
 

 
                                                                                                           
In de Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche Courant van 23 april 1857 werd onderstaand bericht geplaatst, waaruit blijkt dat Norbert Verschuuren (om niet vermelde redenen) de bijnaam de Zevensprong had: 
 
 
Merkwaardig is, dat wanneer je op de krantensite http://www.delpher.nl zoekt met trefwoord zevensprong de oudste treffer bovengenoemde vermelding uit 1857 is. Nader onderzoek heeft geleerd, dat er later nóg een Nederlander is geweest met de bijnaam de Zevensprong. Over hem meer in het volgende blog.
           
                                                                                                                                           
 
                                                                                                             




Geen opmerkingen:

Een reactie posten