donderdag 16 juli 2020

Postume erkenning van een kind na het overlijden van de moeder (1)

Het gebeurt niet heel vaak, dat een kind van een ongehuwde moeder na het overlijden van de moeder wordt erkend. Tot nu toen heb ik twee van dat soort postume erkenningen gevonden. De eerste volgt nu.

Geertruida Johanna Croonenborgh wordt op 7 februari 1838 te Sint-Michielsgestel geboren als dochter van Joannes en Joanna van Hirtum. Zij had een jongere zus Johanna Cornelia, die op 17 mei 1840 te Sint-Michielsgestel is geboren en die zou trouwen met de man, die het kind van haar zus Geertruida Johanna heeft erkend! Geertruida Johanna bevalt op 2 augustus 1861 te 's-Hertogenbosch als ongehuwde moeder van een dochter Johanna Gertruda Justina Maria Croonenborgh:



Drie dagen na de geboorte van haar kind overlijdt Geertruida Johanna Croonenborgh op 5 augustus 1861 te 's-Hertogenbosch:



Op 7 februari 1862 erkent de 43-jarige Joannes Bartholomeus Eugenius Storms het genoemde kind als het zijne en het kind heet sindsdien Johanna Gertruda Justina Maria Storms:



Bij de erkenning is de vader sergeant bij het bataillon zouaven in pauselijken dienst in garnizoen te Rome. In de marge van de geboorteakte van het kind is een verwijzing naar deze erkenning vermeld.
 
Johanna Gertruda Justina Maria Storms overlijdt op 24 juli 1865 te 's-Hertogenbosch, oud bijna vier jaar:


De vader kan zelf geen aangifte doen van het overlijden, want hij is sergeant bij het regiment zouaven van het pauselijk leger en woont te Rome.

Dan is het een tijd stil, tot 21 december 1871 op welke dag Jean Barthelemi Eugene Storms te 's-Hertogenbosch trouwt met Johanna Cornelia Croonenborgh, de zus van de moeder van het genoemde kind!:


De bruidegom is 53 jaar en op 26 juni 1818 te Brussel geboren, hij is zonder beroep en woont te Rummen in Belgiƫ. De bruid is 31 jaar, zonder beroep en woont te 's-Hertogenbosch.

Kort na het huwelijk is de bruid naar Rummen vertrokken. Daarover meer in het volgende blog.

1 opmerking: