donderdag 14 mei 2020

Willem Hendrik van Thije Hannes mocht geen ambtenaar van de burgerlijke stand zijn te 's-Hertogenbosch

Willem Hendrik van Thije Hannes, wethouder van 's-Hertogenbosch, was gehuwd met Louise Gertruide Carolina Rappard. Uit hun huwelijk is in 1806 een dochter Anna Christina geboren, die op op 21 december 1806 te 's-Hertogenbosch is gedoopt. Zij trouwde op 30 augustus 1827 te 's-Hertogenbosch met notaris Johannes de Bergh, gedoopt 's-Hertogenbosch 9 oktober 1801:


Normaal gesproken zou haar vader als ambtenaar van de burgerlijke stand optreden bij dit huwelijk. Maar deze keer is burgemeester A.G. Verheijen de ambtenaar, die het huwelijk voltrekt een en ander volgens een besluit van B en W van 28 augustus 1827:


Op 13 september 1831 overleed te 's-Hertogenbosch Willem Hendrik de Bergh, oud 20 dagen, zoon van bovengenoemd echtpaar:


Ook nu treedt burgemeester A.G. Verheijen op als ambtenaar van de burgerlijke stand als plaatsvervanger voor Willem Hendrik van Thije Hannes, die de overlijdensakte niet mag inschrijven, omdat de overledene zijn kleinzoon is, een en ander volgens een besluit van B & W van 14 september 1831:


Op 8 februari 1840 werd te 's-Hertogenbosch een dochter Louise Gertruide Caroline de Bergh geboren, dochter van bovengenoemd echtpaar:


De geschiedenis herhaalt zich.Willem Hendrik van Thije Hannes mag de geboorteakte niet inschrijven omdat het de geboorteakte van zijn kleindochter betreft. Nu treedt A. F. Mulders op als loco-ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze keer komt er niet een besluit van B en W aan te pas, maar wordt verwezen naar een Koninklijk Besluit van 3 juni 1823, Staatsblad no. 21:


Louise Gertruide Carolina Rappard, echtgenote van Willem Hendrik van Thije Hannes, overleed op 24 december 1844 te 's-Hertogenbosch:


Ook nu is A. F. Mulders loco-ambtenaar van de burgerlijke stand, degene, die de akte inschrijft. Willem Hendrik van Thije Hannes is als echtgenoot van de overledene niet bevoegd om de akte in te schrijven:  nu wordt een akte van delegatie opgemaakt, die verwijst naar het reeds hierboven vermelde Koninklijk Besluit:


Niet duidelijk is waarom in 1827 en 1831 niet wordt verwezen naar het Koninklijk Besluit van 3 juni 1823 en in 1840 en 1844 wél.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten