donderdag 27 februari 2020

Maria Paulina Maas werd zeven keer ongehuwd moeder te 's-Hertogenbosch

Maria Paulina Maas werd op 6 juni 1847 voor het eerst ongehuwd moeder te 's-Hertogenbosch van een dochter Elisabeth Francisca Petronella. Haar tweede kind, ook een dochter, Regina Seraphina Maria, werd op 1 januari 1855 geboren. Haar derde kind, ook een dochter, Elisabeth, werd op 6 april 1857 geboren. Haar vierde kind, een zoon, Georgius Johannes, werd op 5 februari 1859 geboren. Kort na de geboorte van deze zoon erkennen Johann George Dufaij en Maria Paulina Maas, beide wonend op het Ortheneinde wijk B 180, op 17 maart 1859 deze vier kinderen als hun kinderen. Consequentie hiervan is dat de kinderen voortaan Dufaij heten:


De ouders van deze kinderen wonen samen, dus je zou verwachten, dat ze kort na de erkenning gaan trouwen, maar dat blijkt niet het geval.
Er gebeurt iets vreemds. Maria Paulina Maas wordt op 26 december 1861 opnieuw ongehuwd moeder, van een zoon Leonardus Maria. De aangifte van de geboorte geschiedt niet door Johann George Dufaij, zoals je zou verwachten. Wel erkennen hij en Maria Paulina Maas dit kind een week later als het hunne op 6 januari 1862:


Maar dat is nog niet het einde van het verhaal. Maria Paulina wordt op 29 maart 1864 voor de zesde keer ongehuwd moeder, van een zoon Johannes. Ook nu geschiedt de geboorteaangifte niet door Johann George Dufaij. Hij en Maria Paulina Maas erkennen deze zoon Johannes ruim drie jaar later als hun zoon op 21 juni 1867:


Deze zoon Johannes overlijdt op 21 juni 1867, op de dag dat hij door zijn ouders erkend is. Hier doet zich dus het merkwaardige verschijnsel voor, dat een persoon op de dag dat hij overlijdt nog van achternaam is veranderd:



Zoon Georgius Johannes Dufaij overlijdt op 28 november 1867. Na zijn overlijden zijn er dus nog vier erkende kinderen van Johann Georg Dufaij en Maria Paulina Maas in leven. En eindelijk is het dan zo ver: de ouders van deze vier kinderen trouwen op 13 mei 1869 te 's-Hertogenbosch. De huwelijksakte heeft nog een verrassing in petto: er worden bij dit huwelijk niet vier, maar vijf kinderen erkend en gewettigd. Van het vijfde kind, Theresia Johanna, geboren 's-Hertogenbosch 27 maart 1868 is de geboorteakte niet ingeschreven, en dat is later niet alsnog gebeurd:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten