woensdag 27 februari 2019

Man erkent kinderen bij geboorte, maar niet bij zijn huwelijk met de moeder (1)

Maria Anna Kappen bevalt op 18 januari 1820 te 's-Hertogenbosch van een dochter Maria Stoffelina. Cornelis Smits verklaart vader te zijn van het kind:


Maria Stoffelina Smits overlijdt op 11 februari 1820:


Op 8 oktober 1823 bevalt Maria Anna Kappen opnieuw van een kind, een zoon Wilhelmus. Ook nu verklaart Cornelis Smits de vader te zijn:


Wilhelmus Smits overlijdt op 23 april 1824:


Er zouden nóg twee kinderen volgen van Maria Anna Kappen, waarbij ook dan Cornelis Smits verklaart de vader te zijn. Dochter Petronella wordt op 24 oktober 1824 geboren:


Zoon Martinus wordt op 10 november 1826 geboren:


Dit soort gevallen van onwettige kinderen komt vaker voor. Heel dikwijls trouwen de ouders dan kort na de geboorte van het laatste kind, waarbij de man de kinderen erkent. Bij Cornelis Smits en Maria Anna Kappen liep het anders. Zij trouwen pas op 18 april 1846, ruim 19 jaar na de geboorte van hun jongste kind!:


Opmerkelijk is dat hun twee nog in levende zijnde kinderen niet bij het huwelijk erkend worden. En dat heeft een reden. Uit de huwelijksakte blijkt dat Cornelius Smits weduwnaar was van Maria Wever, die op 3 september 1845 te De Rijp is overleden:


De echtgenoot van Maria Wever wordt dan Pieter Smit genoemd, wiens leven of dood onbekend is aan de aangevers. 
Het eerste huwelijk van Cornelis Smits vond op 5 december 1802 plaats te 's-Hertogenbosch:


Cornelis heeft waarschijnlijk gedacht, dat na het overlijden van zijn eerste echtgenote de erkenning van zijn twee bij Maria Anna Kappen verwekte kinderen moeiteloos zou kunnen plaatsvinden, maar het zou anders lopen!

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten