donderdag 1 november 2018

Dat is wel heel erg toevallig

Het is wel heel erg toevallig als een broer en zus op dezelfde dag en op exact hetzelfde tijdstip in verschillende gemeenten overlijden. En toch gebeurde dat bij broer en zus Hofstee uit Deventer. Op 13 februari 1877 overleed te 's-Hertogenbosch om zeven uur 's-morgens Sophia Hofstee:


Op exact hetzelfde tijdstip overleed te Deventer haar broer Wilhelmus Marinus Lambertus Hofstee:


De familie plaatste de volgende advertentie in De Tijd van 16 februari 1877:


Het komt ook voor dat moeder en zoon op dezelfde dag in verschillende gemeenten overlijden. Dat gebeurde in de provincie Groningen. In het Rotterdamsch Nieuwsblad van 13 augustus 1917 kunnen we het volgende lezen:


Vrienden van de verdronken jongen plaatste de volgende advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden van 11 augustus 1917:


Antje Swarts, de moeder van de verdronken jongen overleed op 8 augustus 1917 te Groningen, als echtgenote van Siewert de Waard, het is dus niet zo dat de moeder weduwe was, zoals het Rotterdamsch Nieuwsblad ons wil doen laten geloven:


De jongen zelf overleed ook op 8 augustus 1917 te Noorddijk:


Naar aanleiding van deze droevige omstandigheden plaatste de familie de volgende advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden van 13 augustus 1917:


De achternaam van de moeder is in de advertentie foutief gespeld als Zwarts.

En tenslotte nog een geval waarbij moeder en dochter op dezelfde dag overlijden. Dat speelde zich af in Katwijk aan Zee in 1887. De nabestaanden plaatsten twee verschillende advertenties in respectievelijk het Rotterdamsch Nieuwsblad van 27 januari 1887 én in De Standaard van 27 januari 1887:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten