woensdag 18 juli 2018

Dat is snel (twee keer)

Ida van Wanroij is op 26 augustus 1766 te Erp gedoopt als dochter van Cornelis van Wanroij en Wilhelmina van den Hurck. In 1790 werd zij ongehuwd moeder te Erp van een dochter Maria Elisabetha, gedoopt 27 augustus 1790, waarbij als naam van de vader wordt opgegeven Nicolaas Hendriks van Geelkerke:


Dertien maanden na de geboorte van haar dochter trouwt Ida van Wanroij, niet met de vader van haar kind, maar met Jan van Hommelen uit Den Dungen, en dat mag je toch wel een snel huwelijk noemen, zo kort na de geboorte van haar dochter. Het huwelijk vindt op 18 september 1791 plaats voor de schepenen van Berlicum:


Bruidegom Jan is op 18 oktober 1767 in Den Dungen gedoopt als Johannes, zoon van Johannes van Hommelen en Henrica van der Steen. Het huwelijk van Jan van Hommelen en Ida van Wanrooij is ook rooms-katholiek gesloten te Berlicum, ook op 18 september 1791. Dan heet de bruidegom Joannes de Hommel en de bruid Ida van Wanroij:


De dochter van Ida van Wanroij trouwt op 30 mei 1824 te Empel met Petrus van Grinsven. In de huwelijksakte wordt de bruid Maria Elisabeth van Geelkerken genoemd, dochter van Ida van Wanroij, wonende te 's-Hertogenbosch. Met geen woord wordt gerept over de natuurlijke vader Nicolaas van Geelkerken: 







Ida van Wanrooij en Johannes van Hommelen overlijden kort na elkaar te 's-Hertogenbosch; Ida op 11 juni 1826 en Johannes op 30 juli 1827. Johannes wordt in zijn overlijdensakte de Hommel genoemd:


Maria Elisabeth overlijdt op 10 april 1863 te Rosmalen, zij heeft dan wél de goede achternaam van Wanrooij:



Exact een maand na haar overlijden vindt de eerste huwelijksafkondiging van het tweede huwelijk van haar weduwnaar Petrus van Grinsven plaats te Rosmalen op 10 mei 1863, hij is dan weduwnaar van Maria Elisabeth van Wanrooij. En zo'n huwelijksafkondiging een maand na het overlijden van de eerste echtgenote is toch wel snel te noemen:



Op 20 mei 1863 trouwt Petrus van Grinsven te Rosmalen met Francijna Gloudemans:



Francijna Gloudemans overlijdt te Rosmalen op 30 november 1871 en haar weduwnaar Petrus van Grinsven overlijdt aldaar op 15 februari 1881:




Geen opmerkingen:

Een reactie posten