donderdag 17 november 2016

De bruid, die trouwde met twee verschillende achternamen

Maartje Hovenier trouwt op 27 juni 1852 te Nieuwe Niedorp met Klaas van Leijen.
Maartje is dan 25 jaar en geboren te Nieuwe Niedorp. Er is een complicatie: de geboorteakte van Maartje is niet te vinden. De getuigen verklaren dat zij in de maand augustus 1826 in Nieuwe Niedorp is geboren.


Haar vader Jan Hovenier is op 28 juli 1850 aldaar overleden:


Haar moeder Antje Koeten overlijdt aldaar op 18 december 1866:


Maartjes echtgenoot Klaas van Leijen overlijdt op 6 mei 1871 te Heerhugowaard als echtgenoot van Maartje Hovenier:


In zijn overlijdensakte is een kantmelding geplaatst en wel om de volgende reden. Maartje wil in 1874 hertrouwen en toen heeft men geconstateerd, dat Maartjes geboorteakte wél te vinden is. Zij heet in die akte niet Maartje Hovenier, maar Maartje Stekelebos. De overlijdensakte van haar eerste echtgenoot dient gecorrigeerd te worden, hij is overleden als echtgenoot van Maartje Stekelebos. Een afschrift van het rechterlijk vonnis waarbij de correctie heeft plaatsgevonden is ingeschreven in het overlijdensregister van Heerhugowaard van 1874:


Na deze correctie trouwt Maartje op 22 mei 1874 te Heerhugowaard met Eijf Schager:


Zij overlegt bij haar tweede huwelijk een afschrift van haar geboorteakte waaruit blijkt dat zij op 1 augustus 1826 als Maartje Stekelebos te Nieuwe Niedorp is geboren:


Maartjes ouders zijn op 28 mei 1826 te Nieuwe Niedorp getrouwd, de bruidegom heet dan Jan Hendriks Stekelbosch:


De overlijdensakten van Jan Stekelbosch en diens echtgenote, waarin hij Jan Hovenier wordt genoemd, zijn nooit gecorrigeerd. Merkwaardig is verder dat enkele kinderen van dit echtpaar op jonge leeftijd overlijden als kind van Jan Hovenier en ook enkele kinderen van Jan die trouwen, doen dat met de achternaam Hovenier:
Jantje Hovenier trouwt op Nieuwe Niedorp op 3 juni 1860 met Pieter Moll, Jacob Hovenier trouwt aldaar op 5 januari 1868 met Trijntje Wit en Antje Hovenier trouwt aldaar op 8 mei 1870 met Dirk Admiraal. Maartje is dus de enige uit het gezin, die (althans bij haar tweede huwelijk) met de achternaam Stekelebos trouwt.

Hoe laat zich dat verklaren?

Wel als volgt: De vader van Jan Hovenier werd ook Hendrik Stekelebos genoemd. Meer hierover is te lezen in het artikel van M.D. Dijt: Merkwaardigheden bij de naamvorming in de kop van Noord-Holland en op de eilanden Texel en Wieringen, gepubliceerd in de bundel "Onze voorouders en hun werk", uitgegeven door de Nederlandse Genealogische Vereniging in 1971, pag. 37-57 en speciaal pag.55.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten