donderdag 14 december 2017

Een lange naam (2)

De zus van Abraham Johan trouwt op 10 mei 1871 te Groningen met Sebastiaan Mattheus Sigismund de Ranitz. De bruid heet dan Hermanna Louisa Christina Thomassen à Thuessink van der Hoop:


Dit is een belangrijke huwelijksakte om twee redenen. Het is de eerste, waarin de achternaam Thomassen à Thuessink van der Hoop voorkomt. En ook wordt in de akte de broer Abraham Johan van de bruid (als getuige) Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren genoemd en hij tekent de akte ook zo.

De vader van de bruid is op 20 februari 1838 te Groningen geboren als Abraham Johan, zoon van Evert Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop en Willemina Elisabeth de Ranitz:


Zijn ouders trouwen op 13 april 1837 te Groningen:


Uit één van de bijlagen bij de huwelijksakte blijkt dat de bruidegom op 4 juni 1809 te Groningen is geboren met de voornamen Evert Jan Thomassen à Thuessink, hier is dus sprake van een samengestelde voornaam, de achternaam van de moeder is aan de eigenlijke voornamen toegevoegd:


 

Zijn ouders gaan op 24 september 1797 te ondertrouw te Groningen. De bruidegom heet dan Abraham Johan van der Hoop en de bruid Arnoldina Alijda Maria Thomassen à Theussingh!:


De oorspronkelijke familienaam van der Hoop is dus zonder enig Koninklijk Besluit in 1871 officieus gewijzigd in Thomassen à Thuessink van der Hoop en ook in 1871 (of eigenlijk in 1873) in Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten